Mám mnoho kamarádek a známých. Mnohé z nich jsou vdané a některé rozvedené. Jedna z mých kamarádek, Mariana, se před pěti lety podruhé vdala.

Často si začala stěžovat, že si o víkendech nemůže doma odpočinout. To vše kvůli její dospělé nevlastní dceři a jejím dvěma dětem. Přijíždějí za nimi každý víkend.

Mariana se podruhé vdala před pěti lety. S prvním manželem žila téměř třicet let a má dospělého syna a tři vnoučata.

Její syn však žije v jiném městě, takže se vídají velmi zřídka. Když si Mariana brala Jiřího, věděla, že má dospělou dceru, které je třicet dva let, a dvě dospívající děti.

Mariana a Jiří žijí ve svém domě. Dům je velký, dvoupatrový. Jiří přihlásil Marianu do svého domu hned po svatbě. Řekl jí, že od této chvíle je paní domu.

Mariola má svůj vlastní byt. Neprodala ho, protože chtěla, aby její syn dostal dědictví. V současné době v něm žijí nájemníci.

Před svatbou ji Jiří představil své dceři. Je jí třicet, je rozvedená a vychovává dva chlapce ve věku 10 a 8 let. Poslední rok je nevlastní dcera začala často navštěvovat i s dětmi.

V létě se Jiřího dcera pustila do rekonstrukce svého bytu. Kde měla s dětmi bydlet? Přišla za svým otcem. Ten má přece velký dům a místa je tam pro všechny dost.

Bydleli u nich téměř dva týdny. Dcera pomáhala Marianě s domácími pracemi. Všechno bylo v pořádku, Mariana byla dokonce ráda, že se jim podařilo spřátelit.

Rekonstrukce skončila a nevlastní dcera se s dětmi přestěhovala do vlastního bytu. Přítelkyni se dokonce začalo stýskat. Nenapadlo ji však, že se brzy s manželovou dcerou prostě nebude chtít vídat.

Od začátku rekonstrukce je začala často navštěvovat Jiřího dcera. Pak u nich začala nechávat děti. Každý ví, co to obnáší. Děti pobíhaly po domě, křičely a hrály nejrůznější hry.

Mariana s Jiřím museli děti uklidňovat a nakonec je dědeček odvedl ke své matce. Dcera mu to začala mít za zlé a říkala: "Copak nemáš rád svá vnoučata, tati? Nebo se o ně tvoje žena nechce starat?".

Když nám o tom Mariana vyprávěla, dodala: "Nechci, protože mají vlastní matku, tak ať se stará o své děti".

Nyní nevlastní dcera a její děti jezdí každý víkend za otcem a chovají se, jako by jim dům patřil. Přijíždějí v sobotu ráno a odjíždějí až v neděli pozdě večer. Mariana musí pro všechny vařit, ale je těžké všechny přimět k jídlu.

"Oni to nejedí, nechutná jim to. Nevlastní dcera ani nekupuje jídlo, ale jedí, co najdou v lednici. Děti se chovají hrozně, protože mohou kdykoli přijít do naší ložnice a vzbudit nás.

Dobré je, že nevlastní dcera alespoň zaklepe, než vstoupí. To je nějaká noční můra! Nevím, co mám dělat, jsem prostě unavená.

O víkendu si chci odpočinout, ale kluci neustále křičí, navíc nevlastní dcera je pořád nespokojená. Snažila jsem se upoutat její pozornost, ale nepomohlo to.

Jednou se jí Jiří zeptal, jestli doma nemá co dělat? Ale ona se zeptala: "Rušíme tě, tati?". Nevím, co chce.

Chápu, že je to Jiřího dcera, ale tohle už zachází příliš daleko. Je mi pětapadesát a nechci se přizpůsobovat ostatním. Ať si za nimi jde sám. To jsem právě řekla Jiřímu.

Hlavní foto: youtube