Je tolik věcí, které ovlivňují náš život, a většinou se to stane nečekaně. To se stalo i mně. Mnoho let jsem žila sama ve městě. Moje matka zůstala na venkově.

V naší rodině bylo všechno v pořádku, dokud máma s tátou žili spolu. Pak odešel. Máma nemohla zůstat sama, hodně se změnila, chovala se jako malé dítě.

Když jsem ji přijela navštívit, uvědomila jsem si, že ji nemůžu opustit. Potřebovala neustálou péči, takže nebylo možné ji nechat na venkově.

Nechtěla být sama, bála se, že se zase vrátím do města a nechám ji samotnou, pokaždé mě prosila, abych s ní zůstala alespoň o den déle. Tak jsem se rozhodla, že matku odvezu do města.

Matka si sbalila do tašky polštář a nové povlečení, které ode mě kdysi dávno dostala darem; z nějakého důvodu bylo stále zabalené. Nevadilo mi to. Ať si vezme, co chce.

Možná to byly její oblíbené věci. Možná na nich byla zvyklá spát. Maminka po celý život nechodila mimo vesnici, jen do města, ale společně s tátou.

Vedla klidný život. Teď je jí přes osmdesát let. Stýská se jí po vesnici, po domově, protože tam žila celý život, ale když vedle ní sedím - maminka je veselejší.

Maminka má také ráda ticho. Často sedává ve svém pokoji a čte si modlitby. Už skoro dva týdny bydlí maminka se mnou, takže si na mě trochu zvykla, cítí se v mé společnosti dobře.

Ve všem mi důvěřuje a je šťastná jako dítě, když přijdu po práci domů - pokaždé mi vyjde vstříc. Pohladím ji po šedivých vlasech a společně jdeme do kuchyně připravit večeři.

Od té doby, co se mnou maminka žije, má i můj život větší smysl a je v něm více světla, tepla a laskavosti: pokaždé, když po práci spěchám domů, vím, že na mě někdo čeká.

Myslím, že se to neobešlo bez maminčiných modliteb a její upřímné víry v dobro a lásku. Můj byt se díky mé milované proměnil v opravdovou rozkvetlou zahradu.

Je tu útulno a klid. Mám velkou radost, vzpomínám na své dětství a hřeje mě to. Doufám, že i moje maminka je se mnou spokojená.

Děkuji ti, moje drahá maminko. Chci, abys se mnou byla co nejdéle. Vážím si každého dne, kdy jsi vedle mě.

Hlavní foto: youtube