Na tuto starší ženu budu dlouho vzpomínat. Přišla se svým synem, který jí zatajil pravdu, ale ona přesto tušila, že něco není v pořádku. Snažila se však zlé myšlenky zahnat. Pravdu starší ženě sdělil personál pečovatelského domu. Pro ně to bylo na denním pořádku.

Ze starší ženy se vyklubala velmi milá a pozitivní osoba, za což si ji všichni zaměstnanci pečovatelského domu velmi oblíbili. Nezoufala si jen proto, že věřila, že si ji syn brzy odveze. Její syn se zpočátku skutečně staral, často matku navštěvoval. Postupem času se však jejich setkání stávala méně častá a pak přestal chodit vůbec.

Dnes tato stará žena slaví osmdesáté narozeniny. Starší žena se těšila výbornému zdraví a díky péči svých příbuzných mohla žít ještě nejméně deset let, aniž by potřebovala zvláštní péči. V zařízeních, jako jsou domovy důchodců, se však lidé rychle mění.

Často ji vídám, jak se každý den s nadějí dívá z okna. Stále čeká na svého syna. Ten však bohužel nepřichází. Tato starší žena mi jednou řekla, že má také dceru, ale neviděly se už asi 20 let. Ani neví, kde teď žije.

Koupili jsme té staré ženě dort, sfoukla svíčky a něco si přála. Je snadné uhodnout, co si přála. V tu chvíli nedokázala zadržet slzy. Na konci dne přišla stařenka ke mně do kanceláře. Potřebovala člověka, který by ji vyslechl. Řekla mi, že veškerou svou mateřskou lásku věnovala synovi, což zkazilo její vztah s dcerou.

Dcera se nejprve snažila získat si její přízeň, ale marně. Žena si byla jistá, že až dcera dospěje, vdá se a přestěhuje se k manželovi a syn jí bude vždycky nablízku. To se však nestalo. Žena jejího syna nechtěla žít společně s tchyní, a tak se jí snažila všemožně zbavit. Stará žena jí nic nevyčítá, vše chápe - je to Boží trest kvůli jejímu chování vůči dceři.

Rozhovor se starou ženou mě velmi rozesmutnil. Ale co jsem mohla dělat? Cestou z práce jsem však potkala ženu s květinami, která se ptala na naši oslavenkyni. Ukázalo se, že přání počatá v tak výjimečný den mají šanci na splnění.

Později toho večera vzala dcera svou matku na návštěvu. Doufám, že tuto ženu v našem centru už nikdy neuvidím.

Hlavní foto: st