Mám snachu, které je 40 let. Její matce je 82 let. Snacha je nejmladší dcerou v rodině. Svatka má pět dětí. Shodou okolností je to ze všech pěti právě snacha, která má největší byt a má možnost vzít si matku k sobě.

Její matce je 82 let. Je už dost stará, ale není nemocná. Drží se docela dobře. Sama chodí, je schopná se o sebe postarat a sama si uvařit jídlo.

Je schopna používat mobilní telefon. Celkově si svatka chce jen s někým popovídat.

Proto požádala svou dceru, respektive moji snachu, aby se k ní nastěhovala.

Hned řeknu, že synovi to nevadí, ale řekl: "Jestli se tvoje máma přestěhuje, budeš se o ni muset starat sama, protože já tvrdě pracuju a nemám na to čas." A taky že jo.

Včera jsem mluvila se snachou a ta mi řekla, že si maminku vzít nechce. Dodala také, že by nedokázaly najít společnou řeč.

Celý život spolu nedokázaly vycházet. Matka jí neustále něco vyčítala, říkala hrozné věci, nelíbilo se jí, že si její dcera vzala špatného člověka, že dělá všechno špatně.

Chápala jsem snachu. Proč si ničit život? Chápu také, že matce je 82 let a potřebuje pomoc.

Ale pokud jejich vztah vypadá takto, jak spolu budou žít? Chci, aby v rodině mého syna byl klid.

Znám takové toxické matky, které se neumějí radovat ze života a nedovolí to ani ostatním.

Ráda pomůžu, mohla bych i občas vozit na nákupy. S družkou komunikujeme na dálku, mohu jí občas zavolat a zeptat se, jak se jí daří.

Obecně mi jde o to, aby starší matky, které se takto chovají, nebyly odejity. Nestojí to za to, když se rodina může rozpadnout.

Co si o tom myslíte vy? Vzali byste si k sobě starší matku, která má složitou povahu a mohla by rozvrátit rodinu?