Je podruhé těhotná a nechce o tom říct manželovi.

-...Před měsícem, když jsme se večer dívali na televizi, najednou někdo zazvonil u dveří! - říká šedesátiletá Klaudie. - Když jsme otevřeli, uviděli jsme Martu s dítětem a taškou.

Ptám se, Marto, proč jsi nezavolala, sešli bychom se! A ona na mě: "Mami, já se rozvádím, Alexandr má jinou ženu. Můžeme s Laurou zůstat u tebe?".

...Paní Klaudie a její manžel jsou oba v důchodu a po dceřině svatbě spolu žijí už osm a půl roku v dvoupokojovém bytě v hlavním městě.

Její dcera Marta a její manžel Alexander se brzy po svatbě přestěhovali do jiného města, koupili si tam byt a před dvěma lety se jim narodilo dítě - dlouho očekávaná dcera.

- Jakmile se jim narodila vnučka, často jsem jim tam jezdila pomáhat! - říká Klaudie. - Za dva roky jsem tam byla snad pětkrát, jezdila tam i moje svatka...

Všechno u nich bylo v pořádku! Od samého začátku jsem měla svého zetě moc ráda. Úspěšný muž, pracovitý, ambiciózní! Koupil si byt, podporoval rodinu..... A své dítě velmi miloval!

Marta se o všem dozvěděla náhodou - narazila na nějaké zprávy v notebooku u jeho kamaráda. Vypadalo to, že spolu chodí už dlouho.

Marta si udělala snímek obrazovky a poslala ho manželovi. Ten přijel autem z práce, nejdřív začal vysvětlovat - špatně jsi to pochopila, musíš mi věřit. Pak se ji snažil obvinit - proč se mu hrabe v notebooku.

Marta nekřičela ani se nevymlouvala, prostě sbalila své i dceřiny věci do tašky. Pak si zavolala taxi, vzala tašku s dítětem a odjela na nádraží.

Poslední měsíc žila Marta s dcerou u svých rodičů, zatímco Alexander jí denně volal a psal. Svou vinu uznal, i když ne úplně, a snaží se ženu přesvědčit, aby mu odpustila a dala mu další šanci.

- Říkám Martě - proč se ještě jednou nezamyslíš? Odpustíš mu kvůli dítěti..... Moje vnučka neustále běhá po bytě a volá tatínka, hledá ho, ukazuje na telefon - tati, tati. Láme mi to srdce! Říkám dceři, vychovávat dítě sama není snadný úkol!

Nikdo nechce cizí dítě, budeš na to sama. Teď budeš muset dát výpověď v práci a hledat si něco v hlavním městě. Není to snadný úkol po mateřské dovolené, když máte malé dítě!

Paní Klaudie s dcerou soucítí - není pochyb o tom, že si její zeť co nevidět někoho najde, ať už to bude žena, která hádku vyvolala, nebo jiná, na tom nezáleží, muž stejně dlouho sám nezůstane. Zvlášť pozitivní a rozvedený muž, který pracuje a má drahé nové auto.

Ale Marta nechce ani mluvit o tom, že by měla všechno zkusit znovu. Podala žádost o rozvod, rozdělení majetku a výživné. Řekla, že nedokáže odpustit, že si to nenechá líbit.

- Ale to není všechno! - Povzdechla si paní Klaudie. - Před týdnem jsme zjistili, že Marta je těhotná. Podstoupila několik testů, všechny byly pozitivní.

Objednala se ke svému lékaři, ale není pochyb - čeká miminko. Ukázalo se, že než se všechno stalo, plánovali druhé.... No, řekla jsem jí - no, stalo se, zavolej Alexandrovi a dej mu vědět, ať si pro tebe a Lauru přijede.

Už to není k smíchu. Řekla mi, že o tom Alexandra nehodlá informovat, dokud se nerozvede! Dítě je dítě, ale rozvod je rozvod. Ona své rozhodnutí nezmění!

Marta nehodlá informovat manžela a zakázala to i svým rodičům. Alespoň prozatím. Blíže k porodu ho možná bude muset informovat, protože otec musí dítě uznat.

- Přemýšlím, že zavolám zeťovi a řeknu mu tu novinu. - říká paní Klaudie. - Ať ví, že bude brzy zase tátou...

Marta je dospělá, měla by ji matka nechat na pokoji a nezasahovat jí do života? Nechat ji jednat tak, jak se sama rozhodne?

Nebo je hloupé neříct jejímu manželovi o těhotenství? Pokud se rozhodla mít dítě, měl by o tom otec vědět, aby mohl nějak plánovat svůj život a rozhodovat se...

Paní Klaudii lze pochopit: žít s pěti lidmi v malém dvoupokojovém bytě, s rozvedenou dcerou a dvěma malými dětmi není příliš příjemné ani pohodlné. Možná by opravdu měla zavolat zeťákovi?

Hlavní obrázek: youtube