Můj syn si vzal chytrou dívku, která vládne v rodině. Teď ho staví proti mně. Údajně nechci, aby byl můj syn šťastný, myslím jen na sebe. A to všechno jen proto, že si s nimi nechci vyměnit byt.

Mám jedno dítě, manžel mi před několika lety zemřel. Vychovali jsme ho v úplné šťastné rodině, dali jsme mu vzdělání, před svatbou žil se mnou a svým otcem. Práci si našel ještě za studií, a když získal titul, povýšil. Teď už osm let pracuje ve stejné firmě a jeho nadřízení si ho váží.

Jsem na svého syna pyšná, je to šikovný kluk, který si dělá kariéru. Je inteligentní a navíc umí opravovat věci v domácnosti. Byt jsme mu nekoupili, protože nejsme s manželem bohatí.

Vlastní byt jsme si koupili, když nám bylo čtyřicet, a předtím jsme si ho pronajímali. Neměli jsme sílu ani zdraví na to, abychom si koupili další byt. Na druhou stranu můj syn si na vlastní byt vydělat může. Jeho otec a já jsme to udělali.

Když si Daniel našel přítelkyni, byla jsem šťastná. Byl nejvyšší čas založit vlastní rodinu. Snažila jsem se ke své snaše chovat dobře. Chtěla jsem, aby byla dobrým člověkem a aby s ní byl můj syn šťastný. Zpočátku se mi Katka líbila, protože se chovala skromně. Po svatbě začala vládnout.

Novomanželé odjeli k moři, odpočívali, a když se vrátili, Katka dala výpověď. Vysvětlila mi, že s ní vedení špatně zachází a že si bude hledat novou práci. Ale stále žádnou nemůže najít. Už dva roky sedí doma.

Mladý pár začal bydlet v Katčině bytě. Postel je malá, není v ní skoro žádná kuchyň, koupelna je malá. Sousedé nepatří mezi ty klidné sousedy, o kterých nevíte, navíc je to všude daleko. Ale aspoň nemusíte platit nájem, můžete ušetřit.

Syn vydělává dobře, ale vzhledem k tomu, že Katka už dlouho nepracuje, nemají žádné úspory a všechno, co mají, utratí za bydlení. Je pravda, že snacha sedí doma, ale nezapomíná chodit do kosmetických salónů, a to všechno něco stojí. Říká, že chodí na pracovní pohovory, takže musí vypadat dobře.

Nechápu, jak může člověk dva roky hledat práci a žádnou nenajít. Chce to úsilí. Myslím, že lže. Manžel ji živí, takže nechce pracovat. Když jsme se jednou potkali, zeptala jsem se jich, jestli už začali přemýšlet o dětech. Snacha stejně sedí doma, aspoň by měla zaměstnání, vychovávala by dítě.

- Jaké dítě? Viděla jsi náš byt? Teď už to sotva zvládáme.

- Vždyť byste si mohli našetřit na kapitálový příspěvek, abyste si mohli vzít hypotéku, navrhla jsem.

- Jak? Vždyť máme sotva na živobytí," řekla Katka.

Myslela jsem si, že kdyby nebyla líná, dokázali by šetřit dva roky. Kdybych viděla, že si chtějí koupit byt, pomohla bych jim, protože mám malé úspory. Ale teď jim to ani nenavrhnu, protože by všechno utratili. Na to má moje snacha talent.

Když jsme se onehdy potkali, Katka začala mluvit o dětech. Stěžovala si, že léta utíkají, teď by byla vhodná doba na mateřství, ale podmínky to nedovolují. Syn se posadil a souhlasil se svou ženou.

- Mami, pomysleli jsme si. Ty teď žiješ sama ve dvoupokojovém bytě a my v garsonce. Proč si nevyměníme byty? Nebudeme muset nic přepisovat, prostě se přestěhujeme. Tak se nebudeme muset starat o hypotéku a ty stejně nepotřebuješ dva pokoje, budeš mít míň práce s úklidem.

Takový návrh mě překvapil a evidentně s ním přišel někdo jiný, ne můj syn. Odpověděla jsem, že z jejich bytu je to do mé práce daleko, a navíc sousedé nejsou moc příjemní. Kromě toho jsem zvyklá na vlastní byt.

- Jak dlouho ještě budeš pracovat, možná několik let. To už budeš mít vnouče nebo vnučku," usmála se na mě snacha.

Ale já jsem rázně odmítla. Nezáleží na tom, jak dlouho budu pracovat, je to jedno. Jim to vyhovuje - snacha nepracuje a syn jezdí do práce autem. Co se týče mě, musela bych chodit na zastávku pěšky, a to jak v horku, tak v zimě a dešti. Taková představa se mi nelíbí. Syn si o tom pak několikrát přišel popovídat. Jak sám, tak s Katkou. Ale to mě jen víc rozčilovalo. Můj syn se tak nikdy nechoval, snažil se v tomto životě všeho dosáhnout sám.

- Pojďme odsud, říkala jsem ti, že tvé matce je jedno, jestli máš dítě, nebo ne. Nechce pro tvé štěstí hnout ani prstem," řekla Katka při jejich poslední návštěvě a její syn se na mě naštvaně podíval a následoval ji.

Snažila jsem se synovi zavolat a znovu mu všechno vysvětlit, ale nezvedal telefon ani mi nebral telefon. Jeho žena ho poštvala proti vlastní matce. Něco mi říká, že jejich manželství dlouho nevydrží, protože Katka ho využije a pak si najde další oběť.

Velmi mě uráží, že se můj syn takto zachoval. Zdá se, že je to chytrý chlapec, ale kvůli Katce začíná být hloupý a nevidí to, co je zřejmé.

Hlavní foto: youtube