Nedávno moje tchyně udělala něco, co jsem od ní nečekala - omluvila se mi. Vůbec jsem nevěděla, že to dokáže. Ukázalo se, že poté, co jsem s ní rok žila pod jednou střechou, jsem ji vůbec neznala. Je to velmi příjemný pocit.

Možná začnu od začátku. Před rokem jsme se s manželem vzali a rozhodli se, že si našetříme na akontaci, abychom si mohli vzít hypotéku. Nejsme jediné děti v rodině, takže nesouhlasím s postojem mnoha mých vrstevníků "a proč se namáhat, když po rodičích stejně zbyl byt". Na nás nic nezbude, navíc naši rodiče jsou ještě mladí, mají celý život před sebou.

Jako mladí profesionálové, kterými jsme, z nějakého důvodu nemají dobré platy, takže bychom nemohli oba šetřit a pronajímat si byt. Jediné, co jsme mohli udělat, bylo přestěhovat se k mým rodičům. Moji rodiče mají třípokojový byt, tchyně má také třípokojový byt. Ale rodiče bydlí s námi čtyřmi - mamkou, taťkou a dvěma mladšími bratry. Co se týče tchyně, ta žije se svou dcerou. Volba byla jasná.

Zpočátku bylo všechno v pořádku. Pak jsem si ale začala všímat, že se náš vztah s tchyní začal měnit, a ne nutně k lepšímu. Paní Agáta byla schopná mě ignorovat, když jsem ji pozdravila, zavřít přede mnou dveře a chovat se, jako bych prostě neexistovala. Zároveň jsme se nehádaly a já jsem neudělala nic, čím bych ji urazila.

Obrátila jsem se na matku s prosbou o radu. Máma řekla, že mě tchyně nemusí mít ráda, možná se jí jen nelíbí, že je v domě tolik lidí. Než jsme se vzali, můj manžel si pronajal byt s přáteli a ona s dcerou bydlela sama.

- Ani já bych nebyla nadšená z vyhlídky na společné bydlení s manželkou mého syna. Jsou zvyklí žít ve dvou, a tady jsem já. Možná se tak vůbec nechce chovat, ale s tím nic nenadělá. Nevšímejte si jí, koneckonců v tomhle bytě nezůstanete navždy.

Poslechla jsem svou matku a snažila se manželově matce vyhýbat. Manželovi jsem nic neřekla, abych ho neznepokojovala. Nikdo mě neuráží ani nebije, takže můžu mlčet a nějak se s tím smířit.

Takto uběhlo několik měsíců a pak došlo k hádce, po které jsme se s manželem sbalili a přestěhovali do pronajatého bytu.

Bylo to před výročím mé tchyně. Padesát let - tchyně se rozhodla uspořádat velkou oslavu v restauraci, kde se měli sejít všichni příbuzní a přátelé. Bylo toho hodně, takže i já jsem dostala nějaké úkoly. Myslela jsem si, že se život mění k lepšímu.

Týden před obřadem si tchyně koupila šaty a já jsem se vrátila z práce a viděla ji, jak si je zkouší. Měla na sobě šaty, boty a šperky. Vypadala opravdu dobře, jako by omládla o deset let.

- Jak vypadám? - Zeptala se mě tchyně při pohledu do zrcadla.

Řekla jsem jí pravdu - vypadala báječně. Všechno vybrala dokonale a vkusně. Upozornila jsem na soupravu šperků - obvykle nosí jen obyčejné zlaté náušnice, ale tady byla elegantní souprava se zelenými kameny - náušnice a prsten. Paní Agáta mi vysvětlila, že to jsou smaragdy, sadu jí daroval manžel, když ještě žil.

Když jsem tchyni pochválila, šla jsem se do svého pokoje převléknout a pak jsem se pustila do vaření. Tchyně šla také do svého pokoje. Večer toho dne a následující ráno proběhly v klidu.

Večer následujícího dne, když jsem se vrátila z práce, jsem se ocitla v epicentru skandálu. Ukázalo se, že tchyně chtěla uklidit včerejší šperky, ale nemohla je najít na správném místě. Prohledala celý byt, ale nikde je nemohla najít. Ze zmizení jsem byla obviněna já, protože jsem podle její dcery vstoupila do tchýnina pokoje, když se sprchovala.

Mimochodem, manželova sestra v té chvíli v pokoji nebyla. Naštěstí, protože bych se neudržela na uzdě a začala bych se prát. Tchyně se dožadovala pravdy a vrhala na mě obvinění.

Řekla mi, že mě pustila do svého domu a že jsem zlodějka. K tomu dodala, že se neumím chovat normálně. Překvapilo mě, že vždycky sním ty největší dobroty z lednice a pak nechám nádobí ve dřezu, že jsem jí rozbila parfém a nepřiznala to, i když tchyně dala jasně najevo, že ví, kdo za to může, a že se snažím všechny domácí práce svést na její dceru.

Nejspíš neřekla všechno, ale už jsem toho měla dost. Rozbrečela jsem se, protože jsem nic takového neudělala. Co se týče něčeho mňamózního - sama jsem byla mnohokrát zklamaná, když někdo zakousl mléčný sendvič, jogurt nebo ovoce, které jsem si chtěla vzít s sebou do práce, ale nikdy by mě nenapadlo někoho z toho obviňovat.

Co se týče nádobí, moje maminka mě odmalička učila, abych po sobě myla nádobí, protože ve velkých rodinách, kde není myčka, to může být problém. Proto po sobě i po manželovi myji nádobí ihned po jídle. Chtít po švagrové, aby to dělala, je hloupost. Jen jednou jsem ji požádala, aby umyla nádobí, když jsem se při vaření řízla do prstu. Většinu času spolu nemluvíme. O parfému slyším poprvé.

Manžel mě viděl, když jsem si balila věci. Nic nechápal, protože jsem v našem pokoji plakala a tchyně křičela. Ale byl natolik rozumný, že udělal jediné správné rozhodnutí - vzal tašku, kterou jsem měla sbalenou, vzal mě za ruku a vyvedl mě z bytu, aniž by reagoval na křik své matky. V taxíku jsem se nějak uklidnila a dokázala mu říct, co se stalo. Manžel byl stejně šokovaný jako já.

Dojeli jsme k domu mých rodičů, vzal mě dovnitř, omluvil se a odešel. Máma mě uklidňovala ještě asi dvě hodiny, dokonce jsem si musela vzít prášky na uklidnění. Rodiče řekli, že můžeme s manželem zůstat u nich - bratři budou bydlet v přechodném pokoji a my můžeme zůstat v jejich ložnici. Ale můj manžel, který přijel v noci, nás ujistil, že si za týden nebo dva pronajmeme byt.

Blížilo se výročí mé tchyně. Věděla jsem, že tam nepojedu, po tom všem, co říkala, by to bylo dost divné. Ale v předvečer výročí mi manžel řekl, že bych tam měla jet s ním. Požádal mě o to, protože mu na tom hodně záleží. Pokud ho mám ráda, pojedu s ním. Zase jsem dostala hysterický záchvat, ale manžel mě uklidnil a řekl, že jestli se na mě někdo bude divně dívat, okamžitě odejdeme.

Opravdu se mi tam nechtělo, ale řekla jsem si, že jsem silná a že jsem neudělala nic špatného, takže si budu stát za svým. Máma říkala, že to bylo správné rozhodnutí. Takhle ukážu, že jsem lepší než tchyně a nebudu jako ona. Navíc můj manžel uvidí, že pro něj udělám cokoli, dokonce půjdu i za jeho matkou.

Jeli jsme spolu do restaurace, byla jsem omámená sedativy, ale stejně jsem se třásla. Přišli jsme jako poslední, protože ostatní už seděli u stolů. Když všichni seděli, tchyně si vzala mikrofon, aby ji všichni slyšeli, a začala mluvit.

Nejprve všem poděkovala, pak řekla, že padesát let není pro ženu žádný věk, a pak začala říkat něco naprosto nečekaného. Nepamatuji si všechno, ale šlo o to, že moudrost vůbec nepřichází s věkem, protože by se nedalo vysvětlit, jak mohla udělat takovou hloupost.

Někdo na mě zavolal, ale já jsem nejdřív nerozuměla a manžel mi pod stolem stiskl ruku. Paní Agáta se ke mně znovu otočila a pak hlasitě řekla, že mě bezdůvodně urazila, takže se za to velmi stydí a omlouvá se. Samozřejmě neřekla celý příběh, ale všichni pochopili, že mě manželova matka nějakým způsobem urazila, a teď svou vinu přiznala.

Nemohla jsem ani dýchat. Můj manžel tleskal, hosté tleskali. Tchyně se na mě podívala, usmála se a řekla, že si o všem promluvíme později. Manžel mi musel dát trochu vodky, abych se vzpamatovala. Nepiju silné alkoholické nápoje, ale v tu chvíli jsem se musela napít.

Během přípitků a gratulací mi manžel řekl, že to všechno bylo kvůli jeho sestře. Ta mimochodem na oslavě nebyla. Je jen o něco mladší než její bratr a myslela si, že se bude vdávat jako první, ale nic z toho nebylo. Pak si z nějakého důvodu začala myslet, že když se skamarádím s tchyní, byt připadne jejímu bratrovi, a když se jí podaří vyvolat hádku, nebude to problém.

Byla to ona, kdo si pochutnával na těch nejchutnějších věcech a svaloval vinu na mě, taky vzala ty šperky. Švagrová plánovala, že za pár týdnů šperky nečekaně najde někde v domě. Ale to už by se všichni pohádali.

Když manžel poznal, že sestra lže, protože ji podezříval už dlouho, vážně si promluvila s matkou a pak se rozhodla, že se odstěhuje ke svému snoubenci. Tchyně se mi chtěla omluvit hned, ale měla pocit, že po tom, co řekla, je třeba to udělat přede všemi. "Třeba to bude pro někoho dobré ponaučení".

Po večírku jsme si s tchyní stihly promluvit, dokonce jsme si poplakaly a objaly se. Tchyně se nám znovu omluvila a nabídla nám, abychom se k ní znovu nastěhovali. Ale my jsme se s manželem rozhodli, že nám vesmír dal znamení, že je čas žít odděleně, i kdybychom si měli pronajmout byt sami pro sebe.

Hlavní foto: youtube