Před pěti lety jsem si vzala muže, kterého jsem velmi milovala. Neměli jsme kde bydlet a já už byla těhotná, takže jsme museli bydlet u mých rodičů. Moje starší sestra žila také s rodiči. Byla svobodná a vyčítala mi to.

Říkala, že jsem se neměla vdávat jako první. Ona a matka si myslely, že by si ji teď nikdo nechtěl vzít. Vztahy v naší rodině byly velmi napjaté. Kromě toho si rodiče mysleli, že jsem jim udělala ostudu před všemi příbuznými a přáteli tím, že jsem čtyři měsíce po svatbě měla dítě.

Když jsem porodila syna, situace se nezlepšila. Naopak. Moje sestra začala říkat, že málo spí a musí přes den pracovat. Moje matka obviňovala mého manžela, že synovi nevěnuje dostatek času. Vždyť pracoval téměř nepřetržitě, aby nám zajistil vše, co jsme potřebovali. Jenže táta svého vnuka miloval a trávil s ním veškerý volný čas.

Byla jsem mu za to vděčná, protože jsem si také chtěla občas odpočinout. Kromě toho veškerá domácí práce padla na mě. Když jsem přišla po práci, všichni čekali, že uvidí znamenitou večeři a uklizený dům, ale nikdo si neuvědomil, že mám malé dítě, o které se musím starat. Brzy došlo k dalším hádkám s maminkou a sestrou, takže si každý začal vařit sám. Pak to ale bylo ještě horší.

Pak mi manžel navrhl, abychom se přestěhovali k jeho matce, ale varoval mě, že by mohly nastat problémy, protože tchyně má složitou povahu. Ale já jsem stejně souhlasila, protože jsem prostě chtěla pryč z toho blázince. Zpočátku bylo všechno v pořádku. Pak mě ale tchyně začala peskovat: prý špatně vařím a syn nemá co jíst, že špatně vychovávám dítě. Začaly jsme se hádat. Trvalo to skoro dva roky. Nechtěli jsme si pronajmout byt, protože jsme šetřili na vlastní.

Teď žijeme odděleně od všech příbuzných. S rodinou se prakticky nestýkám, jsem z těch četných skandálů unavená. Myslí si, že jsem hrozný člověk, protože s nimi nechci udržovat kontakt.

Moje sestra se konečně vdala. K mému překvapení se hodně změnila. Teď chce napravit vztah se mnou, aby ukázala manželovi a jeho rodině, že máme docela obyčejnou rodinu.

Rodiče mě začali žádat, abych k nim přivedla vnuka, kterého najednou začali zbožňovat. Nemůžu ale zapomenout, jak se ke mně ještě nedávno chovali.

Hlavní foto: youtube