Poté, co jsme uspořádali svatbu, dcera řekla, že se na nás urazila, protože jsme jí dali velmi skromný dar. Jsme přece její rodiče, mohli jsme dát lepší dárek. Nevzala však v úvahu, že jsme plně zaplatili její propracovanou svatbu. Její snoubenec utratil peníze jen za prstýnky a jeho matka a otec se na tom nechtěli podílet. Ve skutečnosti jsme ženichovi koupili i oblek.

Naší dceři je třiadvacet let. Před rokem jsme se dozvěděli, že plánují svatbu. Zeť i dcera právě dokončili vysokou školu a začali žít samostatně. Dcera s námi bydlela do svých jednadvaceti let, pak se přestěhovala do bytu, který jsme s manželem společně zaplatili. Můj manžel naši dceru zbožňuje a vždy plnil všechny její vrtochy, ale to, co nedávno řekla, ho velmi rozzlobilo.

Náš zeť zatím ničeho nedosáhl. Ano, ten chlapec je velmi pohledný a ambiciózní, ale zatím nehnul ani prstem. Je ještě velmi mladý, ale osobně ho nepovažuji za perspektivního, protože hodně mluví a vůbec nic nedělá. Vůbec se také nezapojil do organizace vlastní svatby.

Obecně, když došlo na organizaci svatby, kromě mě a mého manžela nikdo neprojevil zvláštní ochotu jednat. Dcera mi rovnou řekla, že sní o propracované svatbě s krásnými šaty, sněhobílou limuzínou a holubicemi. Chce svatbu pod širým nebem. Za svatbu jsme utratili spoustu peněz.

Mně osobně se takové plýtvání penězi nelíbilo, protože všechno se dalo zorganizovat mnohem skromněji a za ušetřené peníze jsme mohli mladému páru koupit vlastní byt, protože nemají vlastní koutek, a proto si ho musí pronajímat. Uvažovali jsme také o tom, že bychom jim pomohli vzít si hypotéku na koupi bytu, ale mezitím nám rodiče zetě opět oznámili, že se na tom nehodlají podílet.

Od samého počátku se rodiče zetě nezajímali o to, jak bude strana vypadat. Hned řekli, že nemají peníze a nehodlají pomáhat. Dokonce jsem s nimi částečně souhlasila. Během příprav na obřad jsem byla velmi vyčerpaná. Jeho rodiče pozvali spoustu příbuzných a pak se ukázalo, že restaurace, kde se měla svatba konat, není podle jejich představ. Nezaplatili ani korunu, ale přesto měli tu drzost říct, že se jim něco nelíbí.

Dcera přemluvila otce, aby všechno zaplatil. Oslava dopadla nádherně. Dcera měla své vysněné šaty, stejně jako stylistu, vizážistu a kadeřníka. Šest měsíců před svatbou jsme si zamluvili restauraci. Z naší strany byli jen čtyři hosté a všichni ostatní pozvaní byli z ženichovy strany.

Dodnes přesně nevím, kolik nás to stálo. Utracených peněz nelituji, ale nesnáším bezhlavé utrácení a myslím, že jsme je mohli utratit za koupi bytu, auta nebo za svatební cestu. Bohužel ani naše dcera nebyla nadšená z našeho úsilí při organizaci svatby. Svatební hostina se jí líbila, ale částka, kterou jsme jí dali jako dar, ne.

Během hostiny se dcera na obálku nepodívala, ale druhý den za námi přišla. S manželem jsme byli zmatení z toho, co řekla, takže nás ani nenapadlo, co jí odpovědět. Čekala od nás lepší dárek, protože se na něj velmi těšila. Pak nám řekla, že jsme jí zničili sen o svatební cestě do zahraničí.

Můj manžel je velmi klidný a nikdy na dceru ani nezvýšil hlas, ale tentokrát se rozčílil a řekl, že je nevděčná sobecká. Do rozhovoru jsem se ani nevměšovala. Na organizaci svatby jsem se podílela jen já, stálo mě to spoustu nervů a úsilí. A pak se ukázalo, že jsme jí takovým skromným darem ublížili, chudince. Odkdy je tak rozmazlená?

Rozhodli jsme se, že dceři přestaneme finančně pomáhat. Manžel jí přestal dávat peníze na drobné výdaje. Řekli jsme jí, že když už je vdaná, ať ji manžel živí, není proč být závislá na rodičích!

Hlavní foto: youtube