Moje matka si myslí, že jsem sobec, protože jsem utratila své vlastní peníze za sebe, místo abych je dala sestře. Ale já si myslím, že sestře nic nedlužím. Mimochodem, můj táta si myslí, že mám pravdu.

Je mi 20 let, studuji a pracuji na částečný úvazek a snažím se nežádat rodiče o peníze, protože oni podporují mou sestru a její dítě, mou neteř. Marie byla vždycky nejchudší, nejnešťastnější. Alespoň tak si to myslela naše matka. Ve skutečnosti moje sestra jenom fňuká, protože už od malička pochopila, že tím lze dosáhnout toho, co člověk chce.

Ve škole si stěžovala, že má špatné známky kvůli špatným učitelům. Její matka okamžitě chtěla vědět, kdo si dovolil jejímu dítěti ubližovat. Nakonec měli učitelé neustálých skandálů plné zuby a prostě známky zvýšili, aby se ufňukané Marie a hádavé matky zbavili.

Marie musela za studium platit, i když matka si byla jistá, že to její dcera určitě zvládne a bude studovat denní studium. To se však nepodařilo. Její sestra studovala absenčně. Matka dál chodila za vyučujícími, aby zjistila, proč se s její milovanou dcerou špatně zachází. Sestra sotva složila všechny zkoušky. Myslím, že všichni byli šťastní, když Marie konečně odmaturovala.

Sestra začala pracovat ve firmě, kde pracuje naše matka. Je účetní, a tak Marie začala pracovat ve stejném oddělení. Chudák holka se samozřejmě nepředřela, protože jí to matka nedovolila.

S otcem jsme to všechno sledovali a nevěděli, co v dané situaci dělat. Když Marie ještě chodila do školy, snažil se s tím otec něco udělat, ale docházelo k hádkám, křiku a pláči, a tak se rozhodl, že to vzdá a nebude zasahovat.

Když se moje sestra vdávala, bylo to pro mě velké překvapení. Ano, je hezká, ale kvůli své povaze si nemohla najít přítele. Najednou se rozhodla, že se vdá. Přesto jsem byla šťastná za sestřino štěstí. Dokonce začala vypadat jinak, oči jí zářily, přestala se mračit. Pomyslela jsem si, že láska může člověka změnit!

Byla uspořádána svatba. Ukázalo se, že ženichem je jeden ze zaměstnanců téže firmy. Byl to pohledný chlapík, rád žertoval a byl do mé sestry zamilovaný. Krásný pár.

Sestra se k manželovi nastěhovala, protože měl vlastní byt. Vycházeli spolu dobře. Se sestrou jsme spolu moc často nemluvily, ale matka se nikdy nezmínila, že by sestra byla nešťastná. Pak Marie otěhotněla.

Máma začala za mladým párem chodit skoro každý den, protože sestra najednou přestala všechno zvládat.

- 'Přehání,' postěžoval si táta, když máma opět začala mířit k Marii. - 'Co by ve čtvrtém měsíci těhotenství nezvládla sama? Proč tam chodíš? Ať si žije sama! Něco jiného by bylo, kdyby byla nemocná.....

- Vůbec ničemu nerozumíš! Nemůže být teď naštvaná. Jak se má postarat o sebe i o dítě, když jí manžel nepomůže! - Řekla matka a šla za dcerou.

Nevím, co tam matka dělala, co se dělo u její sestry, ale než se dítě narodilo, přestěhoval se Mariin manžel ke svým rodičům. Když se vnučka narodila, matka se nastěhovala k sestře.

- 'Proč mi nepomůžeš,' říkávala mi máma, když se přišla domů převléknout. - Mohla bys sestře pomáhat, vždyť se jí narodilo dítě.

- Ona měla jedno dítě, vy jste dvě. Navíc to dítě má otce. Co bych tam dělala? - Moc jsem nechápala, proč bych tam měla jít. Nemělo smysl zmiňovat se o škole a práci, protože to pro mámu nebyl žádný argument.

- Našel bych si pro tebe nějakou práci! Tvůj otec není k ničemu dobrý!

Několikrát jsem však sestru navštívila a přivezla jí ovoce a dětské oblečení, které jsem koupila jako dárek. Marie seděla v křesle, jako by umírala, zatímco máma uklízela celý byt a dítě spalo. Proč bych se do toho měla plést?

Za měsíc a půl se otec naštval, popovídal si se zetěm, přišel k sestře domů, vytáhl mámu ven a řekl jejímu muži, ať se vrátí ke své ženě a dítěti. Matka se snažila protestovat, ale otec jí pohrozil rozvodem, pokud nepřestane blbnout.

- Vykopli člověka z jeho vlastního domu, nedovolí ti starat se o vlastní dítě! To nemáš nic lepšího na práci? Já ti něco najdu! Jestli tam ještě jednou půjdeš, aniž bys pozvala svého zetě, uvidíš, co se stane!

Otec se takhle choval málokdy, a tak se matka rozhodla, že ho nebude ještě víc rozčilovat. Přestala sestru navštěvovat, ale dál s ní mluvila po telefonu.

Otcův zásah bohužel manželství nezachránil, a tak se sestřina rodina rozpadla. Manžel nechal Marii s dítětem v bytě a odstěhoval se. Pokud vím, pomáhal sestře penězi, ale zřejmě jí to nestačilo. Maminka mu vyhrožovala, že ho bude žalovat o výživné, ale pak bývalý zeť řekl, že se o dítě postará, ale pokud dojde na soud, bude se muset Marie z jeho bytu, který koupil před svatbou, vystěhovat. Máma mu přestala vyhrožovat. Možná kdyby se zeť dříve choval jinak, mohlo být manželství zachráněno.

Sestra se vrátila k tomu, že je chudinka, a vyžadovala pro sebe stále více pozornosti. I když se zdálo, že víc už to nejde. Pak jsem se rozhodl odjet na dovolenou.

Jak už jsem se zmínil, pracoval jsem na částečný úvazek a snažil se na dovolenou našetřit. S kamarádkami jsme tento výlet plánovaly už dlouho. Rozhodli jsme se odjet na měsíc květen. Koupili jsme si letenky a zamluvili hotel. Na tenhle výlet jsem se tak moc těšila!

Moje máma si všimla, že balím. Ptala se mě, kam jedu, a když jsem jí řekl, že jedu na dovolenou, posadila se.

- Na jakou dovolenou? Kde jsi vzala peníze? - Zeptala se máma. Odpověděla jsem, že jsem si vydělala nějaké peníze a dala si je stranou na cestu. Ale tato odpověď ji neuspokojila.

Řekla mi, že jsem sobec. Moje sestra a její dítě jsou na pokraji hladu a já jedu na dovolenou!

- Kdybych měla peníze navíc, dala bych je své dceři! Vychovává dítě sama, potřebuje každou korunu! Nevěděla jsem, že jsem vychovala tak bezcitnou dceru!

Vůbec mě to nepřekvapuje. Marie je nešťastná, potřebuje to a já to zvládnu a vydělám peníze. Už toho mám dost. Pojedu na dovolenou a pak se přestěhuji do jiného bytu. Táta slíbil, že mi nějakou dobu pomůže s penězi. Jestli se máma dozví, že se rozhodl pomoct mně, místo aby všechno dal Marii, myslím, že se naštve.

Hlavní foto: youtube