Můj syn a jeho žena žijí odděleně. Syn pracuje a snacha se stará o děti, protože mají dva chlapce ve věku tří a pěti let. Manželka mého syna si stále stěžuje, že nemá na nic čas. Dokonce se stává, že nemá čas uvařit jídlo, protože se neustále stará o děti. Natož aby dělala něco venku. Žijí ve svém domě, takže mají pořád co dělat.

Syn pracuje na plný úvazek, ale po práci si přivydělává a může uvařit i oběd nebo večeři a tráví hodně času s dětmi, takže jeho žena může odpočívat. Stará se také o zahradu. Často pomáhám s hlídáním chlapců, když o to požádají. Snažím se jim do života nezasahovat.

Před několika dny jsem si šel něco vyřídit, byl jsem blízko jejich domu. Všechno jsem stihla dřív, než jsem si myslela, a rozhodla jsem se je navštívit. To jsem si říkala, že do Vánoc je spousta práce, tak si sednu s vnoučaty a nechám snachu v klidu uklidit.

- Je skvělé, že ses rozhodla jim pomoci.

- Zřejmě ano, ale teď pořád přemýšlím o tom, že by bylo lepší, kdybych se nezastavila.

- Proč?

- Vždycky jsem přišla odpoledne. Snacha si vždycky stěžovala, že nemá na nic čas.

Tentokrát jsem přišel v půl dvanácté a ona ještě spala. Představte si to! Syn je v práci, děti běhají jen ve spodkách a ještě nesnídaly, hrají si samy a ona spí.

- Jak víte, že spala?

- Otevřela dveře zabalená do deky. Řekla, že spí, proto nebyla oblečená.

- Jak je to možné?

Zahlédla jsem, co se děje v domě: v kuchyni byl hrozný nepořádek, všude špinavé nádobí, prázdná lednice, děti měly hlad a ona ještě spí. Pak si stěžovala, že nemá na nic čas. Jak může mít na něco čas, když spí skoro do jedenácti dopoledne?

Vzbudila jsem ji, zatímco kdybych nepřišla, možná by spala až do dvanácti. A pak říká mému synovi, jak je unavená.

Strávila jsem nějaký čas s vnoučaty a vrátila se domů. Nevím, jestli to mám synovi říct, nebo ne. Nechci vyvolat hádku v rodině. Ale na druhou stranu je situace následující: ona bezostyšně lže mému synovi i mně. Nevím, co mám dělat...

Hlavní foto: youtube