Kupčení ve vztazích s rodinnými příslušníky, zejména s rodiči, často končí špatně. Všichni o tom mluví. Jen ne každý to dokáže pocítit - duše některých lidí jsou pokryty tlustou skořápkou. Zde je příklad tohoto typu vztahu mezi dospělými dětmi a jejich matkou.

Jsou naše děti těmi nejlepšími lidmi na světě?

Mladá žena si koupila byt. Koupě si samozřejmě vyžádala velkou investici. Žena se zadlužila. Aby ulehčila své finanční situaci, navrhla své matce, aby prodala svůj starý dům a bydlela u ní. Dcera namalovala staré ženě zářnou budoucnost. A matka samozřejmě dceři uvěřila a ani se nerozmýšlela.

Její zdravotní stav se již poněkud zhoršoval. Žít v blízkosti dcery, trávit čas s vnoučaty, užívat si každý den a nenudit se sama - není to snad sen každého rodiče ve stáří?

Oklamání dcery aneb jak zvrátit situaci ve svůj prospěch

A zpočátku bylo skutečně všechno v pořádku. Idyla však netrvala dlouho. Její nemocná matka, její touha strkat nos do všech rodinných záležitostí, její snaha poučovat a mentorovat dospělou dceru jí začaly být nepříjemné.

Nebylo však cesty zpět: dům byl prodán a peníze utraceny. Ale ani dcera nemohla snést přítomnost starší ženy po svém boku.

Rozmyslela si to a učinila drastické rozhodnutí: umístit matku do domova pro seniory. Vymyslela si záminku: o starou ženu tam bude odborně postaráno a bude obklopena přáteli a známými svého věku. Takže by se nenudila. A koneckonců doma by půl dne seděla sama.

"Mami: Tohle je to, o čem jsi snila?"

No, a je to vyřešeno. Chytrá dcera poslala vlastní matku do domova důchodců a svěřila ji do rukou cizích lidí. Její domov ztichl, život šel dál, jako by se nic hrozného nestalo.

Naštěstí měla stará žena ještě jednoho syna. Ten však žil v jiném městě, takže o tom, co se děje, nevěděl.

Když jednoho dne přišel syn navštívit svou matku, nenašel ji doma. Místo toho mu sousedé vyprávěli, co se stalo v jeho nepřítomnosti.

Mladík se vydal do matčina nového bydliště. Uviděl starou ženu, jak sedí na lavičce v parku, hlavu má svěšenou a sedí bez hnutí. Přitom ještě nedávno byla plná síly, šťastná a vesele se smála!

- Maminko! - zavolal a rozběhl se k ní. - Mami! O tomhle jsi snila, hrát si s námi na zahradě, prát nám prádlo, kontrolovat sešity? Zasloužíš si takhle zestárnout?

Plakali a objímali se. A syn se po poradě s manželkou rozhodl situaci napravit.

"Tohle je tvůj nový domov - ať se Ti tu dobře žije!"

Syn musel omezit výdaje, ale splnil se mu sen: koupili matce dům. Nebyl stejný jako předtím, ale o to lepší. A zahrada byla větší a dům měl ústřední topení a vodovod.

- Maminko, tohle je tvůj nový domov - ať se ti tu dobře žije! - byla slova, s nimiž všichni tři vstoupili do nově zakoupeného domu. A snacha svého muže nemilosrdně podporovala, protože tchyně je podle jejích slov druhá matka.

To by byl konec příběhu, nebýt jednoho "ale".

"Jsi, jaká jsi, ale pořád jsi moje matka!"

V den odchodu do důchodu měla dcera ve zvyku navštívit svou starou matku. Ne, nic po ní nechtěla, jen jí se slzami v očích vyprávěla, jak těžký je její život po finanční stránce. A matka sama - ano, ano, sama! - dávala dceři každý haléř ze svého důchodu.

A jednoho takového dne si dcera přišla pro další "dar". A to matka ani nebyla v pečovatelském domě! Ukázalo se, že byla přestěhována do nového domova.

Dcera v rozpacích spěchala na novou adresu a byla nevýslovně překvapena novým bydlištěm, kde nyní stará žena žila. Dobromyslná dcera se vrhla k matce, vzlykala a lomila rukama: "Je to tak zlé, nemáme vůbec žádné peníze! A ty jsi, jaká jsi, ale pořád jsi moje maminka, tak mi zase pomoz!" "

Snad se matčino srdce opět obměkčí a stará žena provokaci podlehne. Jenže v malé ložnici právě odpočíval syn - bratr nevděčné dcery, která už jednou vlastní matku podvedla.

- Víš co, sestro, řekl. - Jsi moudrá, ale já jsem moudřejší. Jestli je pro tebe tak těžké žít, odstěhuj se sem na venkov. Tady můžeš vždycky použít ruce k práci: musíš podojit krávy, nakrmit slepice, vyčistit stodolu. A děti můžete dát do dětského domova - tam jsou kamarádi jejich věku, odborná péče a dohled. Ale sem ani nechoď. Tenhle dům je můj, ne náš. Jestli se dozvím, že jsi tu byla ještě jednou, budeš mít problémy.

A nevděčná dcera odešla s prázdnou.

Hlavní foto: youtube