Někdy jsou lidé při zařizování svého domova kreativní. Přesně to je příběh Američana Granta Johnsona, který 25 let stavěl dům pro svou rodinu v jeskyni.

foto: lemurov.net

Příběh začal v roce 1973 v hornickém městě Moab, kde žil muž, kterému tehdy bylo pouhých 17 let. Školu nedokončil a byl vyloučen, ale nezoufal si, protože v těch letech mnozí odcházeli za prací do Jižní Ameriky těžit nerosty.

foto: lemurov.net

Po mnoha letech práce horníka v malém městě měl ženu a děti a rozhodl se, že nechce opustit své milované město Grand County v jihovýchodním Utahu.

foto: lemurov.net

Neděsilo ho ani to, že se v Moábu zastavila těžba nerostných surovin. Nyní tam žije jen 4000 lidí, ale Johnsonovi jsou naprosto spokojení. Rodina miluje soukromí a klid.

foto: lemurov.net

Grant a jeho žena tedy koupili 16 hektarů půdy. Tento pozemek, který byl pro celou Johnsonovu rodinu, přátele a známé velkým překvapením, byl zcela prázdný. V blízkosti nebyla ani normální silnice.

Kvůli naprosté absenci infrastruktury a jakýchkoli budov žila rodina dlouho v přívěsu a někteří dokonce tvrdili, že Grant utratil všechny své úspory za nesmysly.

Ten však vybudoval zavlažovací systém a začal hospodařit, aby uživil svou rodinu. Koupil si koně a začal pěstovat vlastní zeleninovou zahradu. Časem se o jeho ekologicky pěstovanou zeleninu začali zajímat bohatí místní obyvatelé, a tak vznikl Johnsonův malý podnik.

foto: lemurov.net

Když se jeho finanční situace stabilizovala, začal stavět dům. Podařilo se mu vytvořit dům o rozloze téměř 450 metrů čtverečních.

foto: lemurov.net

Neobvyklý hliněný dům se stal místní pamětihodností.

foto: lemurov.net

foto: lemurov.net

foto: lemurov.net

Obzvláště populární se stala nyní, kdy byla oblast vyhlášena národním parkem: před tisíci lety žili vedle Johnsonova domu dinosauři.

Sám Grant vydělává peníze díky nárůstu cestovního ruchu. Přes Airbnb pronajímá pokoje turistům, pořádá výlety po národních parcích a seznamuje Američany se svým úžasným udržitelným životním stylem.

Hlavní foto: lemurov.net