Na tvorbě kostýmů pro sérii "Báječné století" pracoval celý tým návrhářů. Nesnažili se přesně odrážet styl minulosti, ale spíše vytvořit nezapomenutelné kostýmy. Rozdíl mezi tím, jak se oblékali nejvyšší představitelé Osmanské říše a jak se jejich oděv prezentuje, je tedy obrovský.

Hlavní důraz je kladen na to, že Hurrem Sultan nenosila přiléhavé šaty s hlubokými výstřihy, které byly muslimské ženě zakázány. Oblečení by podle islámu nemělo být těsné.

foto: lemurov.net

Proto Hurrem Sultan, stejně jako ostatní ženy v harému, pravděpodobně nosila široké alladinové kalhoty, volnou dlouhou košili se širokým opaskem. Navíc ženy, které chtěly vyjít na veřejnost, musely nosit dlouhý šat.

Aby člověk upoutal pozornost sultána Sulejmana, musel být mazaný. Jeho četné družky se snažily co nejlépe vyšívat na oblečení, aby se odlišily od svých soupeřek. Světlé látky se obvykle nenosily. Mohly se nosit pouze o svátcích.

foto: lemurov.net

Dívky také mohly svádět sultána svými vlasy. Jde o to, že v harému nemusely nosit šátek. Proto se do jejich pečlivě upravených vlasů často vplétaly zlaté a stříbrné nitě.

Hlavu často zdobily drahé diadémy. Sultánovi oblíbenci je dostali z pokladnice. Kromě toho si je dívky mohly koupit samy za přidělené peníze.

foto: lemurov.net

Všechny četné dekorace, které byly v seriálu často k vidění, musely být vyráběny po mnoho měsíců. Jejich cena se odhaduje na 1,5 milionu dolarů.

Hlavní foto: lemurov.net