Tisícileté tunely se táhnou napříč Evropou od severního Skotska až po Středozemní moře. Málokdo by popřel, že tyto 12 000 let staré podzemní tunely jsou skutečně působivé.

Podle některých odborníků šlo o starověký způsob ochrany lidí před predátory. V té době se tyto tunely používaly jako dnešní dálnice: pro bezpečný pohyb bez ohledu na válku a počasí! Mnozí odborníci nazývají tyto tunely "podzemními dálnicemi".

Existuje ještě jedna zajímavá teorie, podle které jsou tyto tunely branami do podzemního světa!

foto: lavender.land

Dr. Heinrich Kusch, německý archeolog, studoval tyto tunely mnoho let a dokonce napsal knihu "Tajemství podzemních dveří ve starověkém světě". Vědec tvrdí, že pokud tyto tunely přežily více než 12 000 let, jsou skutečně obrovské.

foto: lavender.land

Většina chodeb je mnohem širší než časoprostorové tunely - asi 70 cm. Tato velikost je dostatečná na to, aby jimi člověk prolezl.

Tyto chodby jsou protkány tunely a místnostmi. Ty mají dostatek místa pro několik osob.

foto: lavender.land

Dr. Heinrich ve své knize uvádí, že v těchto tunelech je dokonce několik kaplí. Možná byly postaveny proto, že se křesťanství bálo pohanů a toto byl zvláštní způsob šíření náboženství.

Je zajímavé, že podobné tunely byly nalezeny i na jiných kontinentech: v Americe se podobné stavby táhnou v délce tisíců kilometrů.

foto: lavender.land

To je bezpochyby největší záhada, kterou je třeba vyřešit.

Existuje několik starých legend, které vyprávějí o "velké katastrofě", k níž došlo v dávných dobách. Možná tyto příběhy prokáží, že první lidé vyšli z podzemních jeskyní, v nichž se nacházely obrovské vesnice a dokonce celá města!

Hlavní foto: lavender.land