Rostliny jsou živí tvorové, kteří dýchají. Spotřebovávají kyslík a produkují oxid uhličitý, který se za přirozeného světla přeměňuje na užitečné organické látky pomocí fotosyntézy. V noci však rostliny nemají dostatek světelné energie a uvolňování oxidu uhličitého se zvyšuje. Ne, člověk se během spánku neudusí, ale přítomnost dostatečného množství kyslíku v místnosti má uklidňující účinek, snižuje úzkost a odstraňuje nespavost.

Nabízíme seznam rostlin, které uvolňují velké množství kyslíku i v noci, takže je dobré mít je v ložnici, abyste se dobře vyspali.

Areca palma

foto: leafclover.club

Možná jste si této rostliny všimli v zubních ordinacích - rádi s ní zdobí velké místnosti. Skvěle vypadá i v domácnosti.

Hlavní výhodou palmy je, že mimořádně účinně pohlcuje všechny druhy škodlivých plynů a udržuje potřebnou vlhkost vzduchu. Protože jeho domovinou je hustý deštný prales, je ideální do místností s nedostatkem slunečního světla.

Vánoční kaktus

foto: leafclover.club

Tato rostlina je také známá jako prosincová, protože kvete pouze v prvním měsíci zimy. Může úspěšně nahradit váš vánoční jehličnatý stromek.

Ale i bez krásných květů vás kaktusy potěší svými šťavnatými, světlými listy po celý rok. Rostlina je prospěšná pro vaše zdraví, protože dokáže produkovat kyslík po celou noc, což zajišťuje klidný spánek. Dobře se vyjímá v tmavých místnostech, takže je ideálním doplňkem ložnice.

Fíkus

foto: leafclover.club

Podle mýtů, které tuto rostlinu obklopují, žijí mezi jejími listy duše zemřelých. Je nepravděpodobné, že by si to někdo chtěl ověřit, ale je jisté, že fíkovník je účinný při léčbě cukrovky, astmatu a zabraňuje zácpě. Její listy jsou navíc silným zdrojem kyslíku. Možná proto se Buddha rozhodl meditovat pod posvátným fíkovníkem, aby dosáhl nirvány.

Aloe vera

foto: leafclover.club

Tento přírodní prostředek na mnoho kožních problémů a léčbu mnoha nemocí, král rostlinné říše, také v noci uvolňuje velké množství kyslíku. Hlavní výhodou aloe vera je, že je velmi odolná a nevyžaduje časté zalévání. Velmi snadno se rozmnožuje, takže můžete mít celý dům obnažený květináči s aloe vera, abyste ji co nejlépe využili.

Sansevieria

foto: leafclover.club

Je také známá jako "hadí rostlina", "tchýnin jazyk". Ačkoli je její název zlověstný, je dobré mít tuto rostlinu doma, protože je považována za jednu z nejlepších čističek vzduchu. Stejně jako aloe vera je tato pruhovaná rostlina podobná hadí kůži nenáročná, dlouho vydrží a nevyžaduje neustálou péči. Určitě se vám také bude líbit - Léčivé rostliny, které mohou škodit

Gerbera

foto: leafclover.club

Vneste do svého života sluneční paprsky a umístěte tyto zářivě oranžové květy do svého pokoje. Kromě toho, že gerbery čistí a osvěžují vzduch, používají se také při různých léčebných kúrách, od léčby nachlazení až po prevenci rakoviny.

Při nákupu gerbery vybírejte kvalitní sadební materiál, protože tyto rostliny mohou být náročné na pěstování.

Strom Neem

foto: leafclover.club

V indické kultuře je tato rostlina synonymem čistoty, protože nejen čistí vzduch, ale působí také jako přírodní pesticid, který vytváří nepřekonatelnou bariéru pro otravné komáry. Rostlina totiž škůdce nejen ničí, ale také jim brání v kladení vajíček.

Je však třeba poznamenat, že domácí pěstování nimy vyžaduje trpělivost a speciální podmínky: dostatek slunečního světla a kvalitní půdu.

Orchidej

foto: leafclover.club

Několik krásných květin může zdobit i vězeňskou celu, ale jejich účel je mnohem širší než jen estetické potěšení. Orchideje je vhodné mít v ložnici, protože v noci uvolňují kyslík. Jsou skvělé i v jiných místnostech, protože mají schopnost nasávat xylen (chemickou látku obsaženou v barvách) z prostředí a osvěžit tak váš domov.

Pokud si myslíte, že pěstování těchto neuvěřitelně krásných květin vyžaduje obrovské úsilí, jste na omylu. Nedělejte si s nimi starosti, jen jim dopřejte více slunce, o zbytek se postarají samy.

Bazalka posvátná (Tulsi)

foto: leafclover.club

Ačkoli konzumace listů této rostliny má své vlastní výhody, i pouhá přítomnost v její blízkosti je pro člověka prospěšná. Listy Tulsi vydávají velmi výraznou vůni, která posiluje nervy a snižuje úzkost. Zvláště účinné po náročném dni v práci, kdy si chcete odpočinout.

Přítomnost rostlin v ložnici, které produkují kyslík i v noci, vám pomůže dobře si odpočinout, abyste se ráno cítili energičtí a aktivní.

Hlavní foto: leafclover.club