Česnek lze pěstovat kdekoli. Roste téměř na každém pozemku a v každé zahradě. Je to proto, že je vynikajícím a oblíbeným dochucovadlem všech pokrmů. Asi jste si už někdy všimli, že listy česneku jsou někdy svázané do uzlíku?

Víte proč?

Jedná se o speciální technologické řešení pro zemědělce, které zaručuje dostatečně vysoký výnos.

Jakmile jsou listy česneku svázány do uzlíku, rostlina začíná pociťovat stres. Tím se zastaví růst listů a začne odtok živin.

Je důležité si uvědomit, že tato metoda nezvyšuje výnos česnekových cibulí. Nicméně vede k rychlejšímu dozrávání česneku a také prodlužuje dobu jeho skladování.

Kdy vázat listy česneku do uzlů

Pokud sázíte ozimý česnek, je dobré sledovat jeho listy - zhruba v polovině by měly zežloutnout a místa po seříznutí česnekových šipek by měla být drsná.

foto: google.com

Jakmile se listy usadí, měla by hlava zůstat v půdě asi dva týdny. Po uplynutí této doby obvykle plodinu vykopávám.

Mimochodem, můžeme nechat několik česnekových šipek, abychom s jejich pomocí věděli, zda jsou hlavičky česneku ještě připravené ke sklizni, nebo ne.

U jarního česneku, který nemá šipky, berte v úvahu jeho listy a stupeň ztluštění šupin na stroužcích. Načasování vázání listů zimního a jarního česneku se samozřejmě liší, nicméně je třeba mít na paměti, že v obou případech by se mělo provádět přesně dva týdny před sklizní.

Jak uvázat

Není na tom nic složitého - stačí uchopit listy česneku a svázat je do uzlu.

Je třeba mít na paměti, že uzel by neměl být příliš pevný, jinak můžete listy česneku poškodit. Pokud jsou listy dlouhé, můžete je rozdělit na několik segmentů a poté svázat dva nebo tři malé uzlíky.

foto: google.com

Hlavní foto: google.com