Je vždycky škoda, když se z dlouho očekávané lahodné svačiny stane kyselá záležitost . Jde o mandarinky – které jsou kyselé příliš často. Je lepší je vyzkoušet předem, a pokud taková možnost neexistuje, budete muset najít cestu ven a spoléhat se na lidové metody. Některé z nich jsou docela přesné.

1. Při výběru ovoce je třeba se podívat, kde rostly. Obchody jsou dostatečně plné tureckých a marockých mandarinek, nechybí španělské a někdy ani abcházské. Ty mají výraznou sladkokyselou chuť, výraznou vůni. Už nemůžou být chutnější.

Turecké mandarinky jsou spíše suché, mezi ovocem a slupkou mají vrstvu vzduchu. Ovoce s pevně spojenou slupkou pochází ze Španělska. Mají spoustu semen, rozpoznatelnou kyselost. A nejsladší jsou ty marocké. Jsou velmi světlé, dokonale kulaté jako balónky.

2. Zralé ovoce bude samozřejmě také nejsladší.

Ale tady vás možná překvapí. Například zralé mandarinky během přepravy zmrzly. Takové plody budou mít po stranách viditelné prohlubně. Začnou se snadno kazit, měkká místa prozradí špatný produkt s budoucí hnilobou. Zralé mandarinky se ale při loupání snadno odhadují: slupka z nich prostě odletí. A nezralé se těžko loupají. Mimochodem, neměli byste se spoléhat na barvu slupky. Mnoho odrůd si zachovává nazelenalý tón pleti, i když jsou zcela zralé. Možná si myslíte, že i tyto mandarinky jsou uvnitř zelené. Ale pokud je oloupete, plátky se ukáží jako oranžové a sladké. Jedná se o odrůdy, které rostou v Abcházii, jsou velmi populární, určitě je musíte vyzkoušet.

Bohužel citrusové plody prakticky nedozrávají samy, nejsou to rajčata. Proto je musíte pečlivě vybírat a ti, kteří mají tu smůlu, že si koupí kyselé mandarinky, si z nich mohou udělat úžasný džem.

Hlavní foto: optim1stka.ru