Jaké rostliny by se neměly pěstovat doma: utajené zdravotní riziko. Ne každý z nás si myslí, že naše oblíbené pokojové rostliny nám mohou někdy ublížit a dokonce ohrozit zdraví našich blízkých. Z naší studie se dozvíte, jaké rostliny nelze pěstovat doma, zejména v místnostech, kde si malé děti hrají a spí.

Dříve jsme psali o užitečných pokojových rostlinách, které pomáhají čistit vzduch a dokonce zvyšují imunitu člověka. Možná by některé pokojové rostliny měly být nahrazeny.

MRAMORNATKA

Difenbachie se stala docela populární pokojovou rostlinou, kterou najdete v každém druhém bytě. Často je umístěna v dětských pokojích, což představuje riziko pro malé dítě. Pokud je list difenbachie poškozen nebo zlomen, vylučuje jedovatou šťávu - tato látka může spálit sliznice, zejména pokud se dostane do očí, nosu nebo úst. Je také nebezpečné přesazovat difenbachii s příbory - pokud není dobře umyta, může se do jídla dostat jedovatá šťáva.

OLEANDR

Velký keř s krásnými růžovými květy zvaný oleandr k nám přišel ze subtropických zemí. Nyní je v módě umístit jej na nádvoří soukromého domu a někdy si lidé tuto rostlinu přinášejí i domů, ale to je velká chyba, která může mít nepříjemné následky. Jde o to, že stonky, květy, listy a dokonce i plody oleandru jsou jedovaté. Proto se nedoporučuje pěstovat je v rodině, kde jsou děti, které si s touto rostlinou mohou hrát. Při přesazování musíte být také velmi opatrní - oleandr může uvolňovat toxický džus, s nímž je třeba zacházet důkladně. Také se nedoporučuje zůstat poblíž této rostliny po dlouhou dobu - můžete být otráveni vůní květin.

AZALKA

Mnozí milovaní, azalka kvete květinami různých odstínů. Můžete ji nekonečně obdivovat, ale nezapomeňte být opatrní. Je známo, že listy rostlin rodu rododendronů, které zahrnují azalky, obsahují alkaloidy - používají se k získání některých omamných látek. Děti by se neměly dotýkat listů azalky a dospělým se doporučuje opatrnost, protože obsahují jedovatou šťávu. Důsledky jeho vstupu do těla jsou silné slinění, pálení v ústech a nevolnost. Jedovatá šťáva z azalky ve velkém množství může být smrtelná.

KROTON

Další populární pokojová rostlina, která může svým majitelům nepříjemně překvapit, je Millenium nebo Kroton. Mnoho lidí to má rádo pro dekorativní listy, ale skrývají nebezpečí pro lidské zdraví. Obsahují toxickou šťávu, která při požití může způsobit zvracení, průjem a kontaktní dermatitidu. Při přesazování krotonu nebo otírání listů vždy noste rukavice. Nejlepší je také nemít tuto rostlinu doma s malými dětmi.

PELARGONIE

Nebezpečí domácí rostliny může být nejen při otravě jedovatými šťávami. Například lidé se sklonem k alergickým reakcím musí být opatrní s muškáty. Zpočátku tato rostlina nemá žádné vedlejší účinky, ale poté je schopna způsobit alergie - aeroalergeny mohou pronikat do těla. Někdy se reakce projeví okamžitě po dotyku listů nebo stonku pelargonie. I když žádný člen rodiny netrpí alergiemi, tato květina by neměla být umístěna do školky - při požití narušuje trávení a zvyšuje viskozitu krve. Proto je nejlepší nechat muškáty na balkóně.

Hlavní foto: volkovysk.by