"Člověk by měl žít už jen ze zvědavosti."

O výchově dětí v židovských rodinách slyšel celý svět. Děti jsou od útlého věku vychovávány s láskou k sobě a životu, rodiče se jim snaží dát to nejlepší, včetně zájmu o jejich budoucí povolání, aby se mohly nejen uživit, ale také naplnit svůj potenciál.

Psychologové dospěli k závěru, že nejšťastnější nejsou lidé, kteří nemají co na práci, ani ti, kteří mají od mládí spoustu obdivovatelů. Ale ti, kteří chodí do práce s radostí a po ní se s radostí vracejí domů.

Židovská matka by svému synovi nebo dceři nikdy neřekla: Až vyrosteš, pochopíš to, ale to už bude pozdě. Na život není nikdy pozdě. Nemáme v rukou žádný majetek, který bychom mohli využít předem.

Co si Židé říkají, když dosáhnou padesátky?

Nesmíš ztratit zájem o život

Když nechceš - je to horší, než když nemůžeš

Jak zjistíte, zda máte zájem o život, nebo ne? Sedněte si ke stolu, vezměte si čistý list papíru a napište deset svých přání - velkých i malých, nesplnitelných i absurdních: od jahodové zmrzliny po výlet k moři, od touhy napsat knihu a dobýt vesmír po pomstu. Nebo aby někdo zapomněl, že vám půjčil peníze.

Můžete napsat více než 10 věcí. Jen ne méně.

Sedíte a dlouze přemýšlíte o každém řádku? Možná se vám v životě všechno daří tak dobře, že všechny vaše potřeby už dávno zmizely. I to je však znepokojivý příznak. Jako byste stáli na místě a nevěděli, kam se vydat. Lhostejnost není normou.

Nehádejte se a nesoupeřte s mladými lidmi.

Staří mladým nerozumí a mladí starým bohužel rozumět nemohou.

Skromnost je jedním ze synonym moudrosti. Přáním starších příbuzných je, aby se děti rozhodovaly správně a chovaly se podle toho. Ale bohužel ne všichni to chápou. Tím, že o tom budete neustále mluvit, si můžete mladého člověka, který vás ještě včera považoval za přítele, odcizit.

Nejslavnější žena v Izraeli, "železná lady" Golda Meirová, která byla premiérkou, říkávala:

Nikdy nenajdeš lepšího partnera než osud.

Možná byste neměli tak horlivě měnit myšlení mladých lidí. Život je nejlepší učitel.

Žijte pro druhé

Pečujte o sebe, ale nezapomeňte něco zanechat svým dětem.

Co po sobě můžete zanechat, když nemáte peníze? Laskavost, lásku, podporu, schopnost čelit problémům se vztyčenou hlavou, humor, rady pro každou příležitost. V životě druhých můžete zůstat nejen díky penězům, ale také díky dobrým vzpomínkám.

Jedna slavná herečka řekla, že jí rodiče zanechali obrovské dědictví: nutili ji studovat a získat skvělé vzdělání, které jí pomohlo v celém životě a pomohlo jí vidět svět, a také naučili sourozence přátelství. Aby si navzájem pomáhali, podporovali se a sdíleli radost.

Být méně nervózní

Na tomto místě je třeba zmínit hned dvě moudrá přísloví:

Můžeš křičet, že svět není pro tebe dobrý, ale zůstane takový, jaký je.

Mladý strom se ohýbá, starý se láme.

První nám otevírá oči a ukazuje, že toho můžeme změnit jen málo, a druhá nás učí nepřehánět. Shovívavost a schopnost smířit se s nevyhnutelným jsou nejdůležitějšími vlastnostmi člověka po padesátce. Psychika už není stejná, nervový systém je opotřebovaný, srdce už není tak odolné jako dřív. To, co pro mladého člověka neznamená téměř nic, může být pro staršího člověka smrtelnou ranou. Vyhýbejte se všem konfliktům. Není ani tak důležité, kdo z hádky vyjde jako vítěz, důležité je postarat se o své nervy.

Smysl života po padesátce

Mnozí lidé jsou ztraceni a nevědí, co si počít se svým životem: jejich děti odrostly, s vnoučaty si dobře rozumí, v práci jsou sami mladí lidé, blíží se důchod, síly rychle ubývají a příjmy klesají. Co dělat?

Židé říkají: nemusíte dělat nic. Sedněte si do svého oblíbeného křesla a užívejte si, dívejte se, poslouchejte, zpívejte, čtěte, pište, ochutnejte něco dobrého. Dělejte věci, na které vám vždycky chyběl čas.

"Člověk by měl žít alespoň ze zvědavosti".

Sebeironie je nejlepší společník. Život, skutečný život, se před vámi rozvine v celé své kráse.

Hlavní foto: storyfox